SIKÇA SORULAN SORULAR

·         Siparişim ne zaman teslim edilecek ?

Siparişiniz 96 saat içinde kendi araçlarımız ile teslim edilecektir.

Teslim Saatlerimiz:

Hafta içi : 10:00 – 20:00

Cumartesi : 10:00 – 18:00

Pazar günü teslimat yapılmamaktadır

 

·         Sertifikalı organik ürünlerin tüketim süreleri neden kısadır?

Üretimlerinin hiçbir aşamasında hiçbir koruyucu, raf ömrünü uzatmaya yarayan bir takım bileşenler kullanılmaz. İnsan sağlığına zararlı olduğu bilimsel olarak da ispatlanarak kabul edilmiş bu maddelerin kullanımı yönetmelikçe de yasaklanmıştır. Bu nedenle raf ömürleri kısadır. Sertifikalı organik ürünler küçük miktarlı ambalajlarda paketlenerek tüketime sunulur, açıldıktan sonra da doğru saklama koşullarında(serin, kuru ve ışıksız ortam)muhafaza edilmeleri ve hızlı tüketilmeleri önerilir.

 

·         Sertifikalı organik ürünlere katkı maddeleri koymadan tüketim sürelerini nasıl uzatıyorsunuz?

Üretim için mevsiminde hazırlanmış ve dondurulmuş yarı mamul ürünler şok depolarda;  kurutulmuş sebze, meyveler depolama öncesi -18 derecede kısa süreli şoklama ile vakumlu havasız ortamda kuru depolarda muhafaza edilir.Ambalajlamaya hazır hale gelmiş tüm ürünler hiçbir dış etkenden etkilenmeyecekleri kapalı, serin, kuru ve ışıksız ortamda, soğuk odalarda muhafaza edilirler.Tüketim ve talebe göre; Az miktarlarda ancak kesintisiz partiler halinde nihai üretim yapılarak, ürünün depoda beklemeden satışa sunulması ile taze üretilmiş;Küçük ölçekli ve ambalajı açıldıktan sonra kısa sürede tüketilebilecek boyutta paketlemeler seçilerek rafa yani son tüketiciye sunulur. Cam şişe ve kavanoz ambalajlı ürünler ile konserveler etiketleme öncesi pastörize edilir.

 

·         Organik ürünler neden daha pahalı?

Organik gıda üretimi, bahçelerin hazırlanması ve tarlaya atılacak tohumdan başlayarak Organik Tarım Kanunun gerektirdiği koşullar içerisinde yetkilendirilmiş kuruluşlarca bedeli karşılığı kontrollüolarak yapılır. Bu süreç için hem işletme içi üretim kayıtlarının tutulması ve raporlanmasının gerektirdiği iş yükü, hem de kontrol firmasının maliyetleri sertifikalı organik ürünün genel maliyetlerine yansır. Sertifikalı organik gıda üretimi, tümüretim sürecinde çok yüksek işçilik ve el emeği gerektiren bir iştir. Taze üretimdeki zararlılarla mücadele hem işçilik hem girdi maliyetleri ile çok yüksektir. Zararlı ot mücadelesi için ot ilacı kullanımı yasaktır. Otlar elle yolunarak ve çapalanarak temizlenmeye çalışılır ki bu iş de çok yüksek işçilik maliyeti demektir. Yine bitki bakım ve beslemede gerekli olan el emeğini göze alabilecek, kadim tarım bilgisine sahip çiftçilerin giderek ve büyük bir hızla kaybolmaları ile ihtiyaç olan bilgi de çok maliyetli hale gelmiş bulunmaktadır. İklim değişikliklerinden kaynaklanan anomaliler; mevsimsiz soğuk ya da sıcaklar,kuraklık, aşırı nem yada anormal yağmur, kar, dolu yağışları ile oluşan seller nedeniyle yaşanan ürün kayıpları özellikle açık tarla tarımı için çok yüksek maliyetler oluşturuyor. Bütün bunların üzerine büyük şehirlere yoğunlaşmış tüketiciye ürünü ulaştırmakta yaşanan lojistik zorluklar, nakliye ve depolama koşulları ile ambalajlama maliyetleri de eklendiğinde ortayaçıkan ‘Sertifikalı Organik ürünler pahalı’ yargısı adil ve haklı değil.

Ayrıca sertifikalı organik ürünlerindiğerlerinden çok daha yüksek besin değerlerine sahip olduğunu düşünürsek; belki de aynı bedeli ödeyerek ama sadece gerçekten ihtiyacımız olan kadarını tükettiğimizde; hatta daha az ödediğimizin de farkına varabiliriz. Sağlıklı beslenme ile hastalıklardan korunabildiğimiz sürece sağlık harcamalarımızdan yapacağımız tasarrufu da eklersek organik ürünlerin hiç pahalı olmadığı sonucuna da varabiliriz.

 

·         Ürünün organik sertifikalı olduğunu nasıl anlayabilirim?

Organik ürünlerin etiketlerinin üzerinde ‘Organik’ ibaresinin yanı sıra TC Tarım ve Orman Bakanlığına ait Sertifikalı Organik ürün logosu bulunmak zorundadır. Yine etiket bilgilerinde Organik Tarım Kanunu gereği kontrol edilerek üretildikleri ibaresinin yanı sıra hem üreticisinin, hem de ürünü&üretimini kontrol ederek sertifikalandıran kontrol kuruluşunun isim ve logoları bulunmak zorundadır. Ürünün üreticisi ve tedarikçisi ile insani yakınlıklar kurarak size besininizi sağlayan kişiyi tanımanız, güvenmeniz çok önemli olsa da, sertifikalı organik ürün sattığını iddia eden satış noktalarında ürün etiketlerini dikkatle okuyunuz. Tükettiğiniz ürünün nereden geldiğini, nasıl üretildiğini kanunen bilmek hakkınızı kullanmalısınız. Besininizin arkasındaki emek ve kadim bilgiyi fark etmeniz ve değer vermeniz, üreticisi ile aranızda dostluk ve güvene dayalı bir ilişki kurabilmeniz ile başlayacak olan üretim&tüketim/üretici&tüketici ve tedarikçi işbirliği kısa sürede sonuçlarını verecektir. Bir süre sonra önce damağınız ve burnunuzdan başlayarak 5 duyunuz organik olan ile olmayanı ayırt edecektir. Zaman içerisinde organik tüketiminiz arttıkça kişisel gelişiminizde oluşmaya başlayacak pozitif değişim, bilinçli bir tüketici olarak size en doğru yolu gösterecektir. Böylece en güvenilir kontrol mekanizması siz kendiniz olacaksınız.

 

·         Reçel, bisküvi gibi ürünler nasıl tatlandırılıyor?

Üzüm, incir, armut, dut  gibi tatlı meyvelerden elde edilen meyve şırası, sızma, nektar ve pekmezler kullanılarak tatlandırılıyor.